Takım Koçluğu

ÖSS - OKS mi yoksa STRES ÜRETİM MERKEZİ mi?

ÖSS - OKS mi yoksa STRES ÜRETİM MERKEZİ mi?

ÖSS ve OKS sizin mi ? yoksa Çocuklarınızın mı STRESini daha çok yükseltiyor ?

ÖSS ve OKS olan evde stres , gerginlik , didişme bitmez. ( mi? )

Her evde belli dönemlerde yaşananlar ! Aslında bu telaş çocuk doğar doğmaz başlıyor .
Kreşe gidecek mi ?
Orada neler öğrenecek ? Öğretmenleri yeterli mi ?
Şeklinde başlayan kaygılar , seneler ilerledikçe artarak devam ediyor .

İlköğretim okulu çok önemli sekiz yıl orada olacak . 5 , 6 veya 7 inci sınıfta da OKS telaşı başlar .
Hangi okulu kazanacak ? Akrabalarda kazananlar olumlu örnekler olarak takdim edilirken kazanamayanlar için söylenenler çocuğun içindeki endişe kıpırtılarını tsunamiye çevirir.
Yabancı dil önemli ! Hangi okul en iyi olanakları sunuyor ?

Ama en kritik bilgilerden biri okulun maliyeti . Sadece okul ücretinden ibaret değil . Gazetelerde manşetlerde en pahalı okul ücreti yüzümüze bağırır... Kurs okul derken bütçedeki delik büyüyecektir . Bir taraftan en sevdiğimiz varlık ve onun geleceğe iyi hazırlanması kaygısını yaşarken maddi konular endişelerimizi katlar .

ÖSS ye hazırlık dönemi daha da ağır geçer . Üniversiteye girip girememek hayat memat meselesi haline gelir ...
Bunlar anne-baba olarak yaşadıklarımız ... Bu gürültü ve ilginin odağı olan , birinci dereceden sorumluluk yüklediğimiz çocuğumuz ne düşünüyor acaba ?

Sınav stresi nedeniyle danışmanlık hizmeti almaya gelen gençlerimizin hepsinin , anne-babanın yaşadığı stresi aynı şiddette hissettiğini gözlemledim . Buna ek olarak ergenlik ve gençliğin getirdiği kaygı ve korkuların yarattığı stres işlerini daha da zorlaştırıyor .

Anne-baba “ Çocuğumun geleceği nasıl olacak “ kaygısını çekerken , gençler hem anne babanın kaygısını hem de “ Benim geleceğim ne olacak “ kaygısını yaşıyor .
Yapılan maddi ve manevi fedakarlıkların farkında olan öğrencilerde “ ya ben başarısız olur da , anne-babamın yaptığı bunca fedakarlığın karşılığını veremezsem “ sıkıntısı var .
Yaşları gereği – ergenlik , gençlik - çekilen rahatsızlıklar , sıkıntılar ve kaygılar , korkular işin cabası ...

Bu konuda elbette yapılacak bir şeyler var .

Öncelikle stres ve kaygının artışının işaretlerine dikkat edin ;
• Uykusuzluk ,
• İçine kapanma ,
• Gereksiz yere sinirlenmek ,
• Öfke patlamaları ,
• Tırnak yemek ,
• Konsantrasyon eksikliği ,
• Odaklanmakta güçlük ,
• Genel memnuniyetsizlik
• Hiçbir şeyden zevk almamak

Anne-Baba olarak ne yapmalıyız :

• Çocuklarımıza vereceğimiz en anlamlı ve güzel mesaj , “ Seni koşulsuz – kayıtsız ve şartsız - çok seviyorum “ olmalıdır . Onlara , koşulsuz olarak – her hangi bir şarta , performansa bağlı olmaksızın – sevgimizi ifade etmeliyiz . Onları ne kadar sevdiğimizi duyarak ve hissederek tekrarlamalı , bu sevginin “ koşulsuz sevgi “ olduğunu onlara davranışlarımızla göstermeli ve yaşatmalıyız . Burada önemli olan nokta ; sevgimizi onların davranışları , başarı veya başarısızlıkları ile ilişkilendirmediğimizi , onları “ onlar “ olduğu için sevdiğimizi ve sevmeye devam edeceğimizi içtenlikle anlatmaktır .
• Başkalarının – eş , dost çocuklarının - her hangi bir başarısını yücelterek kendi çocuğunuzu asla eleştirmeyin . İnanın bana ters tepiyor .
• Başarı kazanması halinde bu başarının onun başarısı olduğu ve başarıyı sadece kendisi için kazanması gerektiğine onu inandırın .
• Başarılı olduklarında buna en çok sevinenin anne-baba olarak sizlerin olacağını söyleyin ama bunun , alınacak sonucun sorumluluğunun kendisinde olacağı gerçeğini değiştirmeyeceğini anlamasını sağlayın .
• Paniğe ve endişeye kapılmadan ÖSS ve OKS nin sonuçları ve etkilerinin değerlendirmesini onlarla birlikte yapın . Başarısızlık halinde bunun Dünyanın sonu olmadığını anlatın
• Kendi stres düzeyimizi düşürerek onların da stres düzeylerini düşürmelerine yardımcı olun
• Streslerini azaltacak dinlenme molalarında , gençlerin, bu araları doyasıya değerlendirmeleri ve eğlenmelerini destekleyin

“ Şüphe , kaygı ve korkularıyla baş edebilen insan , başarının kapılarını açar “

Kendimizin ve çocuklarımızın stres düzeylerini düşürmek söylemesi kolay ancak gerçekleştirmesi çok zor olabilir . Bu konuda yardım istemek , bir profesyonelden yardım almak hem anne-babaya hem de gence büyük yararlar sağlar . Anne-babaların stres düzeyinin çocuklarından farklı olmadığından , genç için yardım alınırken anne-baba da yardım istemelidir .

Psikolojik destek ve rehberlik çalışmaları yanında , stres düzeyinin düşürülmesi için değişik yöntemler – NLP , EFT ve benzeri teknikler - çabuk , derin ve kalıcı iyileştirmeler sağlamaktadır .
İlk yapmamız gereken , öğrencide stres kaynağı olan , bir kısmı da çok eskilerden gelerek bugüne taşınmış bütün endişe , korku , fobilerin temizlenmesidir . Sonra da olumlu düşünce duygu ve inançların güçlendirilmesi ile motivasyon ve başarı gelecektir .
Ben iyi bir insanım
Ben yapabilirim
Yarın bugünden daha iyi olacak
Bu üç temel inancın yerleşmesi herkeste olumlu değişimi başlatacaktır .

Bu konuda alınacak destek ve yardımları sınavın hemen öncesine bırakmamalıdır . Gençlerin stres ve kaygıların azaltılması için bilinçli adımlar atmak , onların öğrenim ve bilgi düzeyinin arttırılması uğraşılarımız kadar önemlidir .

Ahmet S. Koçel
Yaşam ve Yönetim Danışmanı

© 2024 Atko Danışmanlık Eğitim. Tüm hakları saklıdır. Grifa